10 Nissans LEAF in 12.500 kilometer lange Oranje Trophy

Nissan neemt deze zomer met 10 elektrische Nissans LEAF deel aan de Oranje Trophy, een 12.500 kilometer lange monstertocht die bij de Olympische Spelen in Londen eindigt. Door aan de Oranje Trophy deel te nemen met de LEAF laat Nissan zien dat duurzame mobiliteit geen verre toekomstvisie meer is.

12.500 kilometer
Op 14 juni vertrekt het oranje konvooi waarin 10 elektrische Nissans LEAF meerijden uit Amsterdam in navolging van het Nederlands Elftal langs de wedstrijdlocaties voor het EK voetbal – waarbij Polen en Oekraïne op de routeplanning staan. Na het voetbaltoernooi voert de route via Sint Petersburg en de Noordkaap naar Londen, waar het konvooi op 1 augustus aankomt tijdens de Olympische Spelen die dan in volle gang zijn. De Oranje Trophy is een tocht over 12.500 kilometer die de oranje stoet door tien landen voert.

Nissan LEAF
Ralf van den Houten, een van de organisatoren van de Oranje Trophy, is trots dat er voor het eerste elektrische auto’s meerijden in het konvooi. “We willen met de 10 deelnemende elektrische Nissans laten zien dat elektrisch rijden geen toekomstmuziek is. De auto’s rijden in karavaan zij aan zij met conventionele verbrandingsmotor auto’s. We hebben specifiek voor de Nissan LEAF gekozen omdat dit de eerste echt volwaardige elektriesche auto voor de consument. Hoewel de Tesla Roadster en de Mitsubishi i-MiEV ook prima elektirische auto’s zijn, is de Nissan LEAF toch een stuk comfortabeler. Ook is de auto in het voordeel door de mogelijkheid tot snelladen.”

Opladen onderweg
Nissan schrijft tijdens de aankomende Oranje Trophy historie met de elektrische LEAF, aangezien het merk als eerste met een volledig elektrisch aangedreven auto Europa doorkruist tijdens de rally. Nissan ziet hierin een ideale mogelijkheid om het publiek te laten kennismaken met de LEAF en te laten zien dat dit een ideale stadsauto is, waarmee je ook grotere afstanden kunt afleggen zodra de infrastructuur hiervoor aanwezig is. En die infrastructuur wordt nu razendsnel aangelegd. Op de route van de Oranje Trophy is dat echter nog lang niet overal gerealiseerd. Daarom wordt tijdens deze tour voor mobiele generatoren gezorgd, die elektriciteit opwekken uit de duurzame GTL-brandstof.

Duurzaamheid
Bij de komende Oranje Trophy gaat het om veel meer dan de olympische gedachte alleen. Deze spelen staan ook in het teken van duurzaamheid. Onderweg bezoekt de karavaan een aantal duurzame initiatieven op het gebied van zonne-energie, windenergie, bio-energie en aardwarmte. De ontwikkeling van elektrische aandrijving is nodig om onze mobiliteit in de toekomst te garanderen. Olievoorraden zijn immers eindig en de emissies die bij de verbranding ervan vrijkomen, vormen een groot probleem. Daarom moeten fossiele brandstoffen worden vervangen door hernieuwbare en emissieloze energiebronnen, die in schone elektrische energie worden omgezet.

Historie
In 2008 trok een in oranje uitgedoste stoet auto’s onder de naam Oranje Trophy naar de Olympische Spelen in Beijing. Een bijzonder evenement, waarbij de deelnemers enerzijds genoten van de unieke tocht en anderzijds op ludieke wijze bijdroegen aan het oranjegevoel waarmee Nederland over de gehele wereld enorm veel waardering oogst. Het idee kreeg een vervolg, want twee jaar later werd wederom een Oranje Trophy georganiseerd, naar het WK voetbal in Zuid-Afrika.