Reisverslag Oranje Plein prijsvraagwinnaar Teun Kusters

Nissan LEAFhebbers was uitgenodigd om mee te rijden met de Oranje Trophy van Volgograd (het voormalige Stalingrad) naar Moskou en mocht via de Oranje Plein prijsvraag opĀ  Facebook ook een gast meenemen. Teun Kusters was de gelukkige winnaar. Lees hier het reisverslag van Teun die normaal gesproken in zijn Nissan 200SX uit 1990 rijdt.

Oranje Plein-prijsvraag

Diegene die het beste idee had om het Rode Plein in Moskou oranje te kleuren, mocht mee als VIP-gast in de etappe van Volgograd naar Moskou met de redactie van LEAFhebbers. “Ik had niet verwacht dat mijn inzending zou winnen: het Rode Plein oranje kleuren door met oranje banden onder mijn Nissan 200SX donuts te rijden. Nadat ik gewonnen had besefte ik me pas dat ik echt iets bijzonders ging doen: elektrisch rijden in Rusland.”

Reisverslag Oranje Plein prijsvraagwinnaar Teun Kusters - LEAFhebbers

Op naar Volgograd

Het avontuur begon met de reis naar het voormalige Stalingrad en dat maakte een behoorlijke indruk op deze Nissan-fan. “We zijn ‘s ochtends vroeg vanuit Schiphol vertrokken voor een vliegtuigslalom: eerst van Schiphol naar Praag, van daaruit naar Moskou en uiteindelijk naar Volgograd. Het vliegveld van Volgograd was niet meer dan een betonnen landingsbaan ‘in the middle of nowhere’. Van daaruit hebben we het eerste echte avontuur beleefd: een taxirit in een oude Volga.”

 Reisverslag Oranje Plein prijsvraagwinnaar Teun Kusters - LEAFhebbers

Mother Russia

“In het hotel heb ik de rest van de groep ontmoet: keigezellig! Daarna zijn we met z’n allen naar het monument van de slag om Stalingrad geweest. En dat was geen lullige bedoeling: een standbeeld van meer dan 80 meter hoog, een koepel met vuur erin waar de namen van de overleden soldaten in stonden, diverse andere standbeelden, trappen, muurtekeningen, etsen, noem maar op, echt niet normaal!”

Reisverslag Oranje Plein prijsvraagwinnaar Teun Kusters - LEAFhebbers

Shantel

“De rit terug naar het hotel was ook episch: er stond een kerel bij zijn auto en na wat onderhandelen wilde hij ons naar ons hotel brengen. Ik wilde de gordel aandoen, maar dat mocht niet van hem: “No! It’s Russia!”. Vervolgens ging hij lol trappen door wild op de 4-baans weg van baan te wisselen. Daarna knalde hij zijn stereo-installatie aan toen Disco Boy van Shantel op de radio voorbij kwam en toen ging het los. Hij wilde nog een rondje met ons rijden en toen hebben we vol met die speakers staan blazen op de parkeerplaats van het hotel! Ge-wel-dig, wat een raar land! Op naar dag 2: zelf rijden in dit gekkenhuis!”

Reisverslag Oranje Plein prijsvraagwinnaar Teun Kusters - LEAFhebbers

Elektrisch rijden is de toekomst

Samen met de LEAFhebbers-redactie reed Teun in drie dagen zo’n 1.000 kilometer vanuit Volgograd naar Moskou via Volonezh. Hoewel deze Communicatie en Multimedia Design-student voor zijn dagelijkse ritjes rijdt met een Nissan 200SX uit 1990 is hij ervan overtuigd dat Nissan er goed aan doet om het elektrisch rijden in de markt te zetten. “Ik ben een echte sportautofan, maar ik vind dat het goed is dat Nissan elektrische auto’s bouwt en investeert in oplaadpunten. De Nissan LEAF rijdt echt heel fijn en hij heeft voldoende vermogen om gemakkelijk en soepel in het dwaze verkeer van Rusland mee te komen. Het is bovendien echt een comfortabele auto en ik heb de rit van zo’n 1.000 kilometer zeer prettig ervaren.”

Reisverslag Oranje Plein prijsvraagwinnaar Teun Kusters - LEAFhebbers

Bomen sparen

Opvallend is dat Teun heel snel zijn sportieve rijstijl heeft weten aan te passen om het maximale bereik uit de accu’s van de Nissan LEAF te persen. “Ik had me erop ingesteld dat het rijden met de Nissan LEAF heel anders zou zijn dan ik gewend ben. Eerst zag ik op tegen het opladen, maar gaandeweg merkte ik dat, als je je erop instelt, het opladen ook heel leuk kan zijn. De laadstops met de andere LEAF-rijders en de truckers van Koops & Bredenoord waren heel gezellig en soms bleven we zelfs langer zitten dan nodig was om de accu’s op te laden. Ook vond ik het leuk om tijdens het rijden te proberen om vijf bomen te planten door bewust bezig te zijn met het optimaliseren van mijn rijstijl. Het is echt een leuk spelelement en je merkt meteen dat de LEAF verder kan rijden als je goed op het energieverbruik let.”

Reisverslag Oranje Plein prijsvraagwinnaar Teun Kusters - LEAFhebbers